Zapalanka

Składniki:
- 1 marchew
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 40 gram słoniny
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1 łyżeczka mąki
- natka pietruszki
- 2 litry wody


Wykonanie:
1. Marchew obrać, umyć, pokroić w plastry i gotować w małej ilości wody.
2. Gdy się podgotuje, dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, dodać liście laurowe, uzupełnić wodą do około 2 litrów, posolić i ugotować do miękkości.
3. Na patelni podsmażyć pokrojoną słoninę, dodać posiekaną cebulę i zrumienić.
4. Zebrać cebulę i skwarki, dodać do zupy.
5. Do pozostałego tłuszczu dodać mąkę i zrobić ciemną zasmażkę. Wlać ją do zupy, szybko wymieszać, dosolić do smaku i krótko zagotować.
6. Podawać z posiekaną drobną pietruszką.