Pasztet z ziemniaków

Wersja 1

Składniki:
- 1/3 kg ziemniaków
- 2 żółtka
- 3 białka
- 1 łyżka masła
- 3–4 plasterki szynki lub resztki pieczeni, kurczaka etc.
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, masło, bułka tarta


Wykonanie:
1. Żółtka ucieramy z masłem, dodajemy posiekaną szynkę. 
2. Ugotowane w mundurkach ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki albo rozgniatamy. Łączymy z żółtkami i szynką. 
3. Dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. 
4. Białka ubijamy na sztywną pianę. 
5. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem, rozgrzewamy piekarnik. Dodajemy pianę do masy ziemniaczanej, mieszamy szybko i delikatnie, ale dokładnie. Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika.
6. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez pół godziny. 
7. Jeśli chcemy, aby na wierzchu pasztetu utworzyła się apetyczna i ładna skórka, przed wstawieniem do piekarnika skrapiamy


farsz masłem.

Wersja 2

Składniki:
- 10 niedużych ziemniaków
- 6 jajek
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 10 szprotek wędzonych albo kawałek wędzonej makreli
- natka pietruszki, sól, pieprz
- masło, bułka tarta

Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy przestygną nieco,
kroimy je na cienkie plastry. 
2. Nieduże naczynie żaroodporne smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, układamy na dnie cienką warstwę ziemniaków i posypujemy siekaną natką pietruszki. 
3. 3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i także kroimy na plasterki. 
4. Rybę siekamy drobno i układamy w formie drugą warstwę – jajka na twardo obsypane rybą. 
5. Pozostałe trzy jajka ubijamy ze śmietaną i kilkoma łyżkami polewamy pierwszą warstwę ziemniaków i jajek. Układamy naprzemiennie kolejne warstwy jajek i ziemniaków, polewając je sosem, aż wszystko wyjdzie. 
6. Po ułożeniu ostatniej warstwy wylewamy na nią resztę śmietany z jajkami, obsypujemy tartą bułką zrumienioną na maśle i wstawiamy formę do piekarnika. 
7. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 45 minut do godziny. 

Gotowy pasztet wyrzucamy na półmisek. Jeśli serwujemy na gorąco, możemy do niego podać sos grzybowy. Na zimno jest doskonałym dodatkiem do kolacji lub większego śniadania.